dijous, 27 de novembre del 2008

Terra de Purins



[ generalment en pl ] m gal·l BIOL/ZOOT Fem líquid.

(pels bascos i les basques que se senten porquets holandesos a catalunya, però al revés)

A Catalunya hi ha molt de bestiar cagant pels llocs. I molt porc suelto. Es diu que el sector porcí és un dels motors principals de l'economia catalana. De les 1.400.000 tones de carn produïdes al 2003 al país, un milió eren de porc. De forma que segurament la majoria de la merda animal dipositada sobre la superfície catalana ha sortit d'un porc.

Degut a l’alta càrrega contaminant nitrogenada que contenen les cagarades porcines, aquests residus són un problema pels aqüífers subterranis. M'he posat a mirar estudis i l'Agència Catalana de l'Aigua estima que al voltant de 30 hm3 d'aigua subterrània estan contaminats per nitrats (concentració superior a 50 mg/l). L'ACA també diu que catalanets i catalanetes, amb el bestiar i l'agricultura i la indústria en total consumim cada any 3123 hm3 d'aigua. Uns 8.55 hm3 per dia. És a dir, que perdem tres dies d'aigua l'any per la contaminació per nitrats. Tot culpa dels inofensius porquets ? No sempre, però un milió de tones de porc donen per molt...

Hi ha gent que s'ha plantejat enfocar-ho positivament, i proposen una gestió integral del que en diuen la "matèria orgànica residual", de la qual la dejecció porcina en formaria part. Coses com deshidratar-la (espero que no amb la intenció de re-hidratar-la quan descongelin al Walt Disney), fer-ne adobs, treure'n energia, ...

Jo, humilment, crec que seria molt millor treballar en la línia de millorar l'espècie i aconseguir el "porc català" creuant porcs holandesos amb el nostre tradicional tió. Si s'arribés a una espècie de porc que cagués només per nadal i amb la condició d'apallissar-lo primer, seria molt millor. I també podríem ampliar la colecció d'enganxines pel cotxe: El gat, el ruc, la "C" i el porc català.